2008. február 28., csütörtök

Lózás...

Be-be kukkantva az azték/maya/inka történelembe már napok óta izgatott kérdés, miként fordulhatott elő, hogy abban az időben, azon a fertályon nem volt ló, holott ugye az akkori világ más részein igen csak..., na, ma megtaláltam a választ illetve azt is nem nagyon, mondjuk úgy magyarázatot, ezek szerint a ló vagy Amerikában alakult ki (majd valamilyen, eddig ismeretlen okból teljesen kipusztult), vagy nem is, ebben az esetben nem kellett kipusztulni, egyszerűen nem jutott át a Bering-szoroson..., hát, érdekes, most a kutyák után nyomozok...

2 megjegyzés:

Salasso írta...

Eredetileg éltek lófélék Amerikában is. A pleisztocénben haltak ki az amerikai kontinensen, a mamutokkal, a kardfogú tigrisekkel meg egy csomó más nagytestű emlősfajjal együtt. A kihalásuk oka nem teljesen ismert, de tudtommal a klíma megváltozása és a túlvadászás volt a két fő ok.

Salasso írta...

Amúgy ez a kérdés azért is érdekes, mert az európai hódítók, az európai kultúra technikai fölényének egyik kulcsa volt a ló. Talán nem abban az értelemben, hogy akkor és ott a hódítás során sok hasznát vették az állatoknak (bár bizonyára ez is igaz), hanem inkább abban a tekintetben, hogy az óvilági történelem teljesen másképp alakult volna, ha nem állt volna rendelkezésre a ló, mint a közlekedést, szállítást, kommunikációt meggyorsító tényező, húsállat, ill. mint harci eszköz. Össze sem lehet hasonlítani két kultúra technikai fejlettségét, ahol az egyik számára rendelkezésre állt a ló és a különböző fémek nagy mennyiségben, a másiknak nem... Személy szerint úgy gondolom, a ló jelenléte és használata olyan mértékben áthatotta az óvilág történelmét, hogy ha nincs ez a nemes állat, nem tartanánk itt.